3 Nisan 2010 Cumartesi

dergiye yazdığım yazı/OPenID

İnternette hangi siteye girsek,üyelik istiyor;kayıt yaptır,kullanıcı adı olmadı başka kullanıcı adı bul,e-mail adresine onaylama gelsin oradan gir,her site için farklı kullanıcı adı farklı şifre,hangi şifre hangisinindi……daha bir sürü problem.Bu tür işler çoğu zaman canımızı sıkıyor, işte tam bu noktada openID kavramı doğuyor,



Peki nedir bu openID?

openID, farklı sitelerin hepsi için tek bir kullanıcı adı ve şifreye sahip olmanızı ve bu kullanıcı adı- şifre ile bütün sitelere girebilmenizi sağlayan bir sistemdir. OpenID sayesinde bir siteye girdikten sonra openID destekleyen diğer bütün siteler için tek profilin oluyor , bütün siteler birbiriyle bağlantı kurup bilgilerini çekiyorlar böylece diğer sitelere de ayrı giriş yapmaksızın erişmiş oluyorsun ;her defasında farklı kullanıcı adı ve şifre bulmaktan,onları karıştırmaktan,üye olmak için geçen süre gibi problemleri en aza indirmiş oluyorsunuz. OpenID servis sağlayıcısı seçerek ihtiyaçlarınızı en iyi ve en önemlisi en güvenli şekilde karşılamış olursunuz. OpenID teknolojisi özel ya da paralı değildir, tamamen ücretsiz olması çok önemli bir özelliğidir.

Nasıl openID edinebilirm?

openID edinebilmek için bu sitelerden birine üye olmak yeterli:
ClaimID, MyID, MyOpenId, VerySignLabs, MyVidoop


Nasıl kullanılır?

1. Bir OpenID servis sağlayıcısı kullanabilir ve size kendi alan adından sağladığı adresi kullanabilirsiniz . Örneğin ClaimID’den alınmış bir openid http://www.openid.claimid.com/kullaniciadi şeklinde oluyor.bundan sonra bu adresi kullanarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

2. Kendi OpenID sunucunuzu kendi alan adınızla çalıştırabilirsiniz (örn. benimadim.com)

3. Kendi siteniz kimliğiniz olabilir. Bir OpenID servis sağlayıcısını kendi sitenize yönlendirebilir, böylece sonra servis sağlayıcınızı değiştirseniz bile her zaman kendi sitenizin adresini kullanabilirsiniz.

• “Use your own URL as your OpenID” bölümü var.

• Giriş yapıyoruz ve bize bazı kodlar üretiyor.

• Oradaki kodları kendi sitemizde içine koyuyoruz.

• Ve artık kendi siteniz OpenID için sizin OpenID adresinize yönlendirildi.

OpenID Potansiyeli:

OpenID web 2.0 uygulamasıdır.Günümüz itibari ile çok yaygın olmasa da gittikçe popülerleşen bir yapıdır.Microsoft,Sun, Novell gibi büyük organizasyonlar OpenID kullanıcılarını kabul etmeye ve şart koşmaya başlıyorlar.Bugün yaklaşık 160 milyon openID kullanıcısı ve 10 bin openID destekleyen site mevcut durumda.

En çok kullanılan sitelerden OpenID desteği sağlayanlar:

Yahoo yaklaşık 250 milyon kullancısı için OpenID sisteminin hazır olduğunu açıkladı. . Google da Blogger üzerinde OpenID desteğini başlatmış,ayrıca twitter da openid desteği sağlıyor.

DERYA GÜNDÜZ

1 yorum:

Adsız dedi ki...

peki profili nasul private yerine public yapabiliyoruz seçenek var ama bi türlü yapamadım

 
Facebook

Bizi takip edin!

ESOGÜ Bilişim GünleriESOGÜ Bilişim Günleri